Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Büyükşehir’den mutlu ve güvenli iş ortamı adına hizmet içi eğitim

Büyükşehir’den mutlu ve güvenli iş ortamı adına hizmet içi eğitim

Güvenli iş ortamı için; devletin, işverenin ve çalışanın sorumlulukları var

Adana Büyüksehir Belediyesi’nin iktisadi tesekkülleri arasinda bulunan Belde Saglik Sanayi ve Ticaret A.S (BELDETAS) tarafindan, Park ve Bahçeler Daire Baskanligi bünyesinde çalisan personele, “Is Sagligi ve Güvenligi Egitimi’’ verildi.

Adana Büyüksehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçeklesen egitimi, Is Güvenligi Uzmani Cumali Aktas ve BELDETES OSGB Isyeri Hekimi Dr. Tamer Aldan verdi.

Belediye çalisanlarina, çalisma mevzuati, çalisanlarin yasal hak ve sorumluluklari, is kazasi, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri gibi konularda bilgi aktarildi.

DEVLETIN, ISVERENIN VE ÇALISANIN SORUMLULUKLARI VAR

Söz konusu egitimle; kazalarin, is hastaliklarinin ve maddi hasarlarin azalmasi, verimlilik, performans ve üretimin ise artmasini amaçladiklarini dile getiren Is Güvenligi Uzmani Cumali Aktas, ‘‘ Dünya Saglik örgütüne göre kisi bedensel, ruhsal ve sosyal açidan iyiyse ve mutluysa saglikli bir ortam vardir, is güvenlidir. Zaten kisi is yerinde bedensel, ruhsal ve sosyal açidan mutluysa, isçinin verimi, performansi ve üretimi de artar. Bir is yerinde herkesin belli basli sorumluluklari vardir. Devlet yasa çikarmak, denetlemek ve alt yapisini olusturmakla yükümlü, isveren is sagligi ve güvenligi konusunda gerekli önlemleri almakla yükümlü, sizler ise çalisan olarak is güvenligi kural ve talimatlarina uymakla yükümlüsünüz. Ülke olarak dünyada ölümlü is kazalarinda üçüncü, Avrupa da ise birinci siradayiz. Is kazalari en çok mesai saatlerinin ilk bir ve son bir saatinde yasanmaktadir. Ölümlü is kazalarin önüne geçmek için is güvenligi kural ve talimatlarina uygun olarak çalismak zorundasiniz’’ dedi.

AKCIGER KANSERI ORANI ÇOK YÜKSEK

“Tütün ürünlerinin zararlari ve pasif etkilenim” konusunda sunum yapan Dr. Tamer Aldan, ‘‘ Ülkemizde Akciger Kanseri diger ülkelere göre çok daha fazla. Çünkü ülkemizde daha önce kapali ortamlarda sigara içildi. Avrupa’da ve Amerika’da sigara içme yerleri ayrilmisken, bizde daha çok evde içildigi için, genetik olarak akciger kanserine yakalanma orani daha yüksek’’ diye konustu.

Güvenlik ve saglik isaretleri, kisisel koruyucu donanim, is sagligi ve güvenligi genel kurallari ve güvenlik kültürü gibi konularda bilgilendirme yapilan egitim sonrasi çalisanlar, soru-cevap kagitlarini doldurarak ögrendiklerini test etti.



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli